Onze boerderij om de hoek, nr 2: Peter

Gemerts Nieuwblad – 1 februari 2022

Als kartrekker van het eerste uur van het plan Herenboeren Landmeerse Loop, vertel ik je vandaag over de boerderij. Na een bezoek aan de boerderij in Boxtel en de uitleg van de beginselen en principes van deze coöperatie was ik meteen om. Zoveel herkenning in de situatie vroeger bij ons thuis: een kleinschalig gemengd boerenbedrijf met 10 koeien, 50 varkens, 100 kippen en nog wat kleinvee. Rondom de boerderij, grasland en akkerland met aardappelen, bieten en graan. Tezamen met de buren, allemaal kleine boeren, werd er geploegd, gezaaid en geoogst. De nodige machines zoals een ploeg, zaaimachine, hooiwagen en zelfbinder werden gezamenlijk ingekocht, beheerd en onderhouden. In de drukke oogstmaanden had je elkaar nodig om het hooi droog binnen te krijgen en het graan te maaien en dorsen. Hier waren vele handen voor nodig en iedereen hielp mee. Als er een koe moest kalveren werden wij, de kinderen de buurt opgestuurd om hulp te halen om de koe te helpen bij de geboorte van haar kalf. Ook had je in Gemert een veefonds. Het Veefonds van Liefdadigheid. Alle koeienboeren waren aangesloten, een soort van solidariteit- en loyaliteitfonds. De koeien waren een kostbaar bezit voor de boeren en als een koe ongeneeslijk ziek was of stierf, was dat een grote financiële strop. Als lid van het veefonds kon de boer zijn zieke koe laten slachten en werd het vlees gedeeld onder de aangesloten boeren. Er werd een bedrag betaald per koe, over het aantal koeien wat de boer op stal had.

Voorbeelden van samenwerken, samen delen en samen verantwoordelijkheid dragen. De coöperatie-gedachte.

Vele jonge stellen en gezinnen betrokken hun nieuwe woning in wijk Molenbroek en een aantal van hen kochten eieren, aardappelen en soms zelfs melk, rechtstreeks bij ons op de boerderij. Zelfs de koeienmest die nodig was om de voor- en achtertuintjes aan te leggen kwam van onze koeien. Met pony en kar aan huis gebracht, door een van de hulpjes van mijn vader. Er waren altijd kinderen bij ons op de boerderij, buurt kinderen, vriendjes en vriendinnen van school, iedereen was welkom.

De boerderij was een proeftuin voor de ontwikkeling van allerlei sociale vaardigheden en een ontmoetingsplek voor jong en oud.

Nieuwsgierig geworden? We hebben nog plek op onze boerderij. Zoek ons op en ontdek. De eerstvolgende informatiebijeenkomst vindt plaats op 9 februari, de eerstvolgende rondleiding op 12 februari. Aanmelden kan via de website: landmeerseloop.herenboeren.nl

Peter Geerts

Deel dit bericht: