Onze boerderij om de hoek, nr 3: Annette

Gemerts Nieuwblad – 22 februari 2022

“Bij ons thuis zijn álle aspecten van duurzaamheid dagelijks onderwerp van gesprek. Niet zo vreemd als je weet dat ik getrouwd ben met de klimaatburgemeester van Gemert-Bakel. Een van de thema’s is gezonde voeding, en de invloed die de manier van het telen van groente heeft op de vitaliteit daarvan.

Toen we lazen over de basisgedachte van biologisch, lokaal, ‘van het seizoen’ en ‘samen’ bij Herenboeren maakte ons dat direct heel nieuwsgierig. Na ons eerste bezoek aan de boerderij in Boxtel waren we overtuigd: dit willen wij ook!

De coöperatie-vorm is voor mij van wezenlijk belang. Dat zegt iets over de manier waarop de boerderij gerund wordt. Het is geen anonieme boer die groente verbouwd; nee, het gaat hier om een vereniging van leden die samen een bedrijf hebben waar ons voedsel geteeld wordt. Via de coöperatie kunnen we gezamenlijk doelen bereiken die voor een individu onbereikbaar zijn. We hebben een collectief doel met een zakelijke basis. Gezond én duurzaam!

De financiering is geregeld op basis van inleg door alle certificaathouders. En anders dan bij andere ondernemingsvormen gaat het bij een coöperatie nooit om het genereren van zo veel mogelijk winst. Het gaat primair om het voorzien in belangen van de leden, in ons geval gezonde voeding. Dát staat voorop. Altijd.

Bij de Coöperatie Landmeerse Loop zijn we samen eigenaar; samen dragen we de verantwoordelijkheid. Samen wil zeggen met alle 150 tot 200 gezinnen die mee doen met onze boerderij. Iedereen is betrokken bij de keuzes die we maken, iedere certificaathouder heeft een gelijkwaardige stem. Samen pachten we grond en hebben we een boer in dienst die het bedrijf runt. De boer kan een beroep doen op de deelnemers om hem te helpen in de uitvoering, want samen staan we sterk. Wanneer er heel veel zaden de grond in moeten of veel groentes geoogst mogen worden helpen we de boer. Kortom onze coöperatie betekent naast gezonde voeding ook dat we met elkaar samenwerken!

Ik verheug me erop om samen aan de slag te gaan.”

Nieuwsgierig geworden? We hebben nog plek op onze boerderij. Zoek ons op en ontdek. De eerstvolgende rondleiding vindt plaats op 5 maart. Op 14 maart houden we een informatiebijeenkomst bij VELT. Aanmelden kan via de website: landmeerseloop.herenboeren.nl

Annette Visser
#coöperatie, #voeding

 

 

Deel dit bericht: