Onze boerderij om de hoek, nr 4: Marianne

Gemerts Nieuwblad – 15 maart februari 2022

“Toen ik voor het eerst hoorde van de Herenboeren moest ik meteen denken aan de moestuin die mijn ouders vroeger hadden en hoe leuk ik het vond om daarin mee te helpen: het zaaien, staken zetten voor de snijbonen, biologische bestrijding door coloradokevers te vangen bij de aardappelen en het inmaken van de groenten (het molentje waarmee de snijbonen kort gemaakt werden heb ik nog steeds).

Langer nadenken deed me realiseren: wat weten onze kinderen nu eigenlijk nog van groente en fruit en waar het vandaan komt? En dat terwijl we nog eens niet in een stad wonen maar op het platteland. Dat vind ik als moeder, maar ook als docent, toch wel jammer. De herenboerderij lijkt me uitstekend geschikt voor een stuk educatie, als bestemming voor een excursie van omliggende scholen bij een project over voedsel.
Niet alleen voor kinderen leerzaam, zelf hoop ik ook veel te leren: welke lekkere dingen zijn er te maken met vergeten groenten (want die zullen vast geteeld gaan worden), hoe voorkom ik verspilling van groente door bijvoorbeeld zuurkool te maken van witte kool (zie filmpje op onze site). Het lijkt me inspirerend om samen met andere herenboeren workshops hierover te volgen.

Door mee te doen met de herenboeren wil ik ook mijn steentje bijdragen aan het milieu. Steeds als ik weer boodschappen heb gedaan in de supermarkt lijkt de hoeveelheid plastic die ik mee naar huis neem groter te worden, juist bij groente en fruit. Producten die, volgens mij nog maar kort geleden, los in de bakken lagen, zijn nu bijna allemaal voorzien van een plasticje (bv komkommer) of al met 4 of 6 verpakt (bv appels). De argumenten hiervoor zijn mijn inziens vooral in het belang van de supermarkt.
Bijdrage aan het milieu zit ook in minder transport. Diverse groente en fruit worden, die gewoon in Nederland geteeld kunnen worden, worden in verre landen geproduceerd, Spanje of nog verder Afrika.

Kortom, ik heb er zin in om samen met andere aan de slag te gaan voor mijn eigen, duurzame voedsel.”

Nieuwsgierig geworden? We hebben nog plek op onze boerderij. Zoek ons op en ontdek. De eerstvolgende rondleiding vindt plaats op 26 maart. Op 2 april houden we een informatiebijeenkomst op onze eigen hoeve. Aanmelden kan via de website: landmeerseloop.herenboeren.nl

Marianne Somers
#moestuin, #educatie

 

 

Deel dit bericht: