Onze boerderij om de hoek, nr 9: Karen

Gemerts Nieuwblad – 5 juli 2022

“Herfst 2021 ben ik deelnemer en later ook kartrekker van de Herenboeren Landmeerse Loop geworden. Hoe is dat zo gekomen?

De verandering van het klimaat baart me al een poosje grote zorgen. Nu al zijn er bosbranden, overstromingen, stormen, slechte oogsten, extreme hittegolven. Ik schrik daar behoorlijk van: de natuur gaat kapot en de aarde wordt onleefbaar. Als ik aan mijn drie kleindochters denk, en aan de wereld waarin zij zullen moeten gaan leven word ik verdrietig. De kleindochters, en de andere kinderen op de wereld hebben recht op een leefbare aarde, een levende natuur, en een goed leven. Daarom ben ik mee gaan doen aan klimaat acties. Ik deed mee aan de klimaatwake en liep ook mee met delen van de Urgenda klimaatmars.

Tijdens een klimaatmars gingen we op bezoek bij de herenboerderij in Apeldoorn: voor mij liefde op het eerste gezicht. Een collectieve boerderij, met de leden als gezamenlijke eigenaar, waarop een verantwoorde manier groente en fruit wordt geteeld en dieren worden gehouden. Met wekelijks van de opbrengst een voedselpakketvoorde leden. Regionaal, dicht bij gebruiker, zonder kunstmest en pesticiden, circulair, weten waar je voedsel vandaan komt, en: zelf mee kunnen doen met de voeten op de aarde en handen in het zand.

Thuis ben ik direct op Internet gaan zoeken. Tot mijn grote blijdschap ontdekte ik de Landmeerse Loop, een herenboerderij in oprichting, betrekkelijk dichtbij mijn huis. Veel overtuigingskracht was verder niet meer nodig, en samen met het gezin van mijn dochter heb ik mij aangesloten. En we zijn al aan de slag: dit voorjaar is een pilot gestart op een hectare grond die daarvoor beschikbaar is. Er worden groenten en aardappelen verbouwd, helemaal door onszelf. Het is fijn om op het land te werken. Het is prachtig te zien dat het gewas vervolgens groeit en bloeit. En binnenkort komt er ook nog oogsten bij.

Binnenkort neem ik mijn kleindochters mee naar de boerderij, ze vinden het vast heel erg leuk en interessant! De opbrengst van het land zal zeker goed smaken. Maar wat ik vooral fijn vind is dat ik iets concreets doe in de strijd tegen klimaatverandering.”

#klimaattransitie

Deel dit bericht: