Skip to content

View this email in your browser

 Nieuwsflits 10 april 2021 

Hallo ,

In deze nieuwsflits:

  • Aan tafel met…Annette en Bert
  • Voedselverspilling
  • De Herenkeuken
  • Fermenteren kun je leren (herinnering)
  • 2 nieuwe kijktips

 

Aan tafel met… Annette en Bert

Bert en Annette Visser, Herenboeren vanaf het eerste begin.

Stel jezelf even voor

Wij zijn Bert en Annette Visser, beiden 60+ en al 27 jaar wonend in het buitengebied van Handel. We hadden een klein natuurkampeerterreintje. Sinds we daarmee gestopt zijn, hebben we een eetbare tuin met vooral bomen en struiken. In de twee jaar dat we dat nu hebben, is er al een merkbare toename van insecten, vogels en bodemleven.

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Herenboeren.
We zijn al heel lang bezig met duurzaamheid in z’n algemeenheid. Voedsel is daar een belangrijk deel van. We verbazen ons enorm over het geïndustrialiseerde, vervuilende en ongezonde voedsel productie systeem dat de Aarde uitput. Dat voelt niet goed en lijkt niet nodig.
Wij willen graag gezond zijn en gezond leven in een gezonde leefomgeving. Toen we van Herenboeren hoorden, begrepen we dat dat systeem ons kan helpen. Herenboeren gebruiken namelijk natuurlijke landbouw: dat is een eigen kringloop waarin alle natuurlijke hulpbronnen van de Aarde worden hergebruikt waardoor er geen sprake is van roofbouw of uitputting.
De producten van de Herenboeren groeien lokaal, zonder gif en op een natuurlijke manier, in een gezonde biodiverse omgeving op een gezonde, levende bodem. Hierdoor wordt voedsel veel rijker, vitaler en beter afgestemd op wat ons lichaam nodig heeft. En doordat alles zo van het land komt en lokaal geteeld is, is er geen verpakkingsafval en is (fossiel) transport niet nodig. Wekelijks een regionaal, biologisch, vers pakket, dát voelt heel goed.

Enthousiast? Jazeker!
Ja, we willen liever vandaag dan morgen starten! Het is zowel gezellig als belangrijk dat we straks met 200 gezinnen eigenaren van Herenboeren Landmeerse Loop zijn. Met ons allen beslissen we welke producten we verbouwen. De boer is degene die bepaald wat er dagelijks gebeurt, maar wij mogen op een 20 hectare groot terrein helpen als we dat willen. Dat we elkaar kennen en ook samen leuke dingen rondom ons eten kunnen organiseren, daar verheugen we ons op! 

 

Voedselverspilling    

Volgens milieucentraal.nl gooien we in Nederland gemiddeld 34 kilo eten per persoon weg per jaar. Daarnaast gieten we ook nog eens 45 liter drinken door de gootsteen. Zonde voor het milieu en je portemonnee! Maar wat kun je tegen voedselverspilling doen?
De redenen voor voedselverspilling zijn heel verschillend: teveel gekocht, te lang bewaard of toch niet lekker, een miskoop. 
Die 34 kg die gemiddeld wordt weggegooid, komt neer op zo’n 120 euro die in de afvalcontainer gaat. Bovendien is dan alle moeite die gedaan is om het voedsel te produceren, voor niets geweest. Met name brood en zuivel verdwijnt vaak in de prullenbak.
Zonde, want door op maat in te kopenslim te bewaren en te koken met restjes, kun je veel eten van de vuilnisbelt redden.

Wil jij minder voedsel verspillen? Schakel de Verspillingsvrije coach in!
De Verspillingsvrije coach is een app die je tips op maat geeft tegen voedselverspilling.

(Download de Verspillingsvrije coach gratis via Google Play of de App Store.)

 

Herenkeuken

Ken jij de site van herenkeuken al? Dit is niet alleen voor mannen maar ook voor vrouwen. In sommige periodes komen er erg veel groente en fruit van het land. Hoe verwerk je dit en wat voor lekkers kun je ervan maken. Herenboeren hebben een speciale herenboeren recepten site gemaakt. En mocht je iets over hebben de kartrekkers proeven dan graag met je mee!

Voor volop inspiratie kijk dan op: https://herenkeuken.nl/ 

 

Workshop: Fermenteren kun je leren   

Herinnering / herhaling

We wijzen jullie graag op een leuke workshop die door Velt gegeven wordt en waarbij wij aan mogen sluiten.

Groentefermentatie beleeft de laatste jaren een heuse revival. Deze bewaarmethode heeft heel wat troeven in petto. Het is gezond, is één van de meest ecologische manieren om groenten te bewaren en het zorgt voor een unieke smaak.

Op dinsdag 13 april leer je met Velt fermenteren.
In een unieke online workshop krijg je de kneepjes van groentefermentatie helemaal onder de knie. Je ontdekt hoe fermenteren in elk seizoen weer anders is en smaakt.

Voor meer info zie de site: https://www.voedsel-anders.be/kiemkracht

Schrijf je gratis in voor de workshop ‘Fermenteren kan je leren’.
Inschrijven om mee te doen kan rechtstreeks via onderstaande link
(gaat dus niet via ons): 

Fermenteren kun je leren – 13 april 2021
 

Kijktip 1: Plattelandspioneers

Om de schade van klimaatverandering te beperken, moet het landbouw- en natuurbeleid radicaal op de schop. Maar wie gaat dat doen? Misschien wel deze Nederlandse plattelandspionieers, die vorm geven aan een nieuwe manier van voedsel verbouwen, duurzaam leven en gemeenschapszin.
Wat kunnen we van deze vernieuwers leren?

Kijk via onderstaande link deze uitzending van VPRO’s programma “Tegenlicht”

Kijktip 1: Plattelandspioneers

Kijktip 2: De boer van de toekomst

Nederland is als tweede landbouw-exporteur van de wereld een agrarisch succesverhaal. Maar onze bodem raakt steeds verder uitgeput en de biodiversiteit verschraalt. Het roer moet om. Maar hoe? Welke nieuwe ideeën en technologieën zijn er voor de boer van de toekomst?

Kijk via onderstaande link de uitzending van VPRO’s programma “Tegenlicht” 

Kijktip 2: De boer van de toekomst
 

Lid worden? Teken de intentieverklaring.

Herenboeren Landmeerse Loop heeft nu 76 leden. Om te kunnen starten hebben we minstens 150 leden nodig. Daarmee hebben we voldoende financiële basis om 20 ha grond te pachten en om een boer in dienst te nemen.

Om de instap eenvoudiger te maken betaal je minstens €50 en maximaal 10% van de inleg (€100 bij een 1 persoons aandeel; €200 voor een meerpersoons aandeel).

Op het moment dat we zeker weten dat we van start gaan, vragen we je om je aandeel vol te storten. Als het noodzakelijk, is kan dat in termijnen.

Ben jij een van de eerste 150 leden? Heb jij de intentie om mee te doen? Om te kunnen starten, ontvangen we heel graag je ingevulde intentieverklaring die je via onderstaande knop kunt downloaden.

Klik HIER voor de INTENTIEVERKLARING
 

Agenda

  • 16 apr, 19 apr, 28 apr 2021
    • Kleine online bijeenkomst
    • Tijd: 20.00 – 21.00u:
    • Locatie: thuis/online 
  • Aanmelden mogelijk
    • Huiskamerbijeenkomst
      We plaatsen u op een lijst en zodra de coronaregels het toelaten nemen we contact op
    • Tijd: in overleg
    • Locatie: Bij u thuis 
  • 13 april 2021
    • Online workshop “Fermenteren kun je leren”

Aanmelden voor alle activiteiten via de agenda van onze site of
door op deze link te klikken

Website: Herenboeren Landmeerse Loop Website: Herenboeren Landmeerse Loop

 

Copyright © 2020, All rights reserved.

Ons e-mailadres is:
landmeerseloop@herenboeren.nl

Wil je in de toekomst deze nieuwsbrief niet meer ontvangen?
unsubscribe from this list.