Wie zijn wij?
Wie zijn wij?
Het bestuur van Herenboeren Landmeerse Loop bestaat uit 6 bestuursleden. Hieronder stellen zij zich kort voor.
Philomeen Duinisveld
Mijn naam is Philomeen Duinisveld.
Bioloog, boerendochter, moeder van twee kinderen, begaan met de aarde. De natuur is mijn drijfveer, mijn inspiratie. Ik wil graag voor de aarde zorgen, zodat ook jouw kleinkinderen er kunnen gaan leven. Herenboeren is voor mij de uitgelezen kans om te laten zien hoe we weer gezond voedsel kunnen produceren door de bodemkwaliteit en de biodiversiteit te verbeteren. Geen onnodig transport meer, geen plastic, geen gif. Maar een mooie plek waar we met elkaar kunnen samenwerken met de natuur. Mijn oude tractor gaat vast nog een klein taakje krijgen!
Laurens van Cuijk
Mijn naam is Laurens van Cuijk, ik woon met mijn vrouw en 2 kinderen in Veghel. Ik ben opgegroeid in een boerendorp waar we een grote moestuin en diverse dieren hadden. We vinden het belangrijk en prettig om weer wat dichter bij de natuur te staan en daar ook meer gebruik van te maken.
Hierdoor hebben we bijvoorbeeld ons eigen ecologisch huis gebouwd wat geheel is gemaakt van natuurlijke materialen. We proberen hier ook met ons eten en andere producten rekening mee te houden. We hebben een eigen moestuin met kas en alhoewel ik vorig jaar een cursus voor ecologisch tuinieren heb gevolgd was dit voor ons toch niet voldoende. Door ons aan te sluiten bij Herenboeren hopen we dat er een mooie en gezonde manier ontstaat van lokaal voedsel produceren, die weer dichter bij de natuur staat. Waar ook het contact met elkaar en het samenwerken centraal staat.
Frans van der Horst
Mijn naam is Frans van der Horst en ik wil me graag voorstellen als de nieuwe penningmeester. Ik woon in Gemert met mijn vriendin Jade, ons dochtertje Madelief en een zusje waarvoor we de naam nog mogen kiezen.
Toen wij ons aansloten bij Herenboeren was Philomeen al een bekend gezicht; ze was onze docent biologie op de middelbare school. Hoewel ik destijds geen hoge ogen gooide bij het uitleggen van begrippen als ‘fotosynthese’, ‘endoplasmatisch reticulum’ of ‘semipermeabel membraan’ was ik tot mijn opluchting nog steeds van harte welkom als bestuurslid.
In mijn vrije tijd maak ik graag muziek: ik drum in een rhythm & bluesband en speel gitaar en mandoline in een akoestisch duo. Daarom wil ik afsluiten met een toepasselijke zin uit een nummer van Lukas Nelson (zoon van Willie) dat hij schreef in coronatijd: “Turn of the news and build a garden”. Meer kun je niet doen.
Dan rest mij nog Gerhard Obbink te bedanken voor alle toewijding die hij heeft gestoken in het opzetten, documenteren en overdragen van de huidige administratie en alles wat daarbij komt kijken. Met veel plezier neem ik het stokje van hem over. Tot snel op de boerderij!
Harriët Mertens
Een aantal jaren geleden las ik een artikel over het concept Herenboeren en dacht meteen: “Dat is iets voor mij”. Een collectieve boerderij met de leden als gezamenlijke eigenaar ondersteund door een expert (de boer) om samen op een natuur-gedreven manier groenten en fruit te telen en dieren te houden. Met als resultaat een wekelijks voedselpakket voor de leden. Lekker dichtbij, circulair en je kunt zelf meedoen als je wilt en kunt, met de voeten op de aarde en de handen in de grond.
Daar word ik nou blij van.
Nabijheid is natuurlijk wel een ding, want hoe leuk is het om elke week een paar uurtjes op het land door te brengen! Dus toen Herenboeren Landmeerse Loop aankondigde van start te willen gaan, hoefde ik niet lang na te denken. Ik fiets ongeveer in een half uurtje vanuit de Peel naar Padua. Ik heb mijn intentieverklaring getekend en verheug me op het moment dat we officieel van start kunnen gaan. En dat is intussen al heel binnenkort. En dat gaat niet van zelf. Toen Philomeen informeerde of ik belangstelling had voor een plekje als secretaris in het bestuur, hoefde ik daarover ook niet lang na te denken. Ik wil graag dat Herenboeren Landmeerse Loop een succes wordt en daar zet ik me graag voor in. Met de beperkte tijd die ik heb naast mijn fulltime baan en de kinderen en kleinkinderen die ik natuurlijk ook graag regelmatig wil zien.
Jantine van den Boom
Ik word geïnspireerd door het gedachtegoed van transitieprofessor Jan Rotmans, die een toekomst schetst waarin we weer op lokale schaal met elkaar gaan samenleven, werken en zelfvoorzienend worden. Als dé manier om uit de verschillende crises te komen die dit tijdperk kenmerken. Ik merk dat veel mensen zich machteloos voelen als het gaat om de grote problemen van de klimaatcrisis, de landbouwcrisis, de energiecrisis, de economische crisis en noem maar op. Wat ik mooi vind aan het concept van Herenboeren is dat je het heft weer in eigen hand kunt nemen, dat je zélf iets kunt doen dichtbij huis om een bijdrage te leveren aan het oplossen van die crises. Voor de huidige en de toekomstige generaties. Dat geeft hoop, energie en veel positiviteit. Precies wat nodig is in deze tijd als je het mij vraagt.
Wat ik óók mooi vind aan onze Herenboerderij is dat ze gelijkgestemden bij elkaar brengt. Dat heb ik al gemerkt tijdens de pilot vorig jaar, waar veel mooie gesprekken ontstonden tijdens de groente-uitgifte. En dat gaat vast nog verder groeien. De kracht van samen!
Ik roep altijd dat ik geen groene vingers heb, maar ‘groen’ zit wel in mijn bloed. Met een opa die zijn leven lang tuinder was en een opa die vanuit zijn enorme moestuin de hele buurt van groente en fruit voorzag, kwam dat groen toch met de paplepel mee.
Ik woon in Gemert met man Michiel, zoon Jens, twee honden en drie kippen. In het dagelijks leven werk ik als directeur-bestuurder van Bibliotheek De Lage Beemden en coach van hoogbegaafde vrouwen. Rode draad? Altijd bezig met groei en ontwikkeling van mensen. Als zij floreren, groeit hun omgeving mee, is mijn overtuiging. Ik zet graag mijn bestuurlijke ervaring in voor onze Herenboerderij. Als bestuurslid pak ik op wat nodig is, in het bijzonder een aantal taken en activiteiten in de omvangrijke takenpakketten van de secretaris en de werkgroep Samen.
Theo van Lierop
Samen met Eline woon ik vlakbij onze herenboerderij Landmeerse Loop in Handel. Daar waar Eline vanaf het begin enthousiast was over het concept van een herenboerderij, ben ik er pas na een tijdje en langzaam aan in gezogen, omdat ik hou van koken (en eten!) en van verse produkten en van kruiden. Tja: en dat biedt onze boerderij een groot deel van het jaar.
We leven in onrustige tijden. Zoals historicus en journalist Philipp Blom schreef: “Er stroomt een collectief gevoel van onbehagen door onze aderen”. Dit onbehagen lijkt steeds meer een stempel op onze samenleving te drukken en niet altijd op een goede manier. Met verbazing en ook wel boosheid kan ik kijken naar de repressieve maatschappij, die we dreigen te worden.
En dan maakt de boerderij mij (en anderen) minder eenzaam. Het is fijn om daar mensen tegen te komen, die ook genuanceerd willen denken. Het geeft ook hoop: “Zie je wel: het kan wel anders!”.
Maar vooral geeft het mij heel veel positieve energie. Ik word er simpelweg blij van. Van samenwerken met mensen, die veranderingen willen. Of dit de oplossing zal zijn voor de uitdagingen, waar de agrarische wereld zich voor gesteld ziet, weet ik niet. Maar wellicht zijn we op deze manier een bron van inspiratie: “Zo kan het ook!”
Ik hou van denken in mogelijkheden. Ik hou van denken in nuances. Gedurende mijn leven heb ik altijd wel in een of meerdere besturen gezeten. Na mijn pensionering (ik was fysiotherapeut) heb ik me gemeld als bestuurslid bij de Landmeerse Loop. En daar beleef ik veel plezier aan: we zijn als bestuur een goed team, waarbij we elkaar ook nog eens af en toe voor de gek kunnen houden. Want als ik iets belangrijk vind is het samen plezier maken.