Rondleiding bij Herenboerderij Wilhelmina Park in Boxtel

Ge kunt t ok nie doen! 

Als kartrekker van Herenboerderij Landmeerse loop heb ik het geluk dat ik al een aantal keer op andere herenboerderijen heb kunnen kijken. En elke keer weer word ik enthousiaster!
Het is mooi om te zien hoe alle herenboerderijen weer anders ingericht zijn. Allemaal gericht op natuur inclusief  voedsel produceren, overal klopt er wel iets maar nog steeds niet alles.
Want ook natuur inclusief heeft zijn grenzen.
Bijvoorbeeld de kippen. Die worden opgegeten door de vos. Dan doen we toch maar een gaas om de boomgaard heen om de vossen buiten te houden. Probleem opgelost zou je denken, maar niks is minder waar.  Want er vliegen ook vijanden van de kip. En zo worden er jaarlijks een aantal kippen opgegeten. Wat voor een herenboeren boer een pijnlijke zaak is. Dan maar een net over de boomgaard heen. Maar wat kost dat eigenlijk? En hoeveel kost een kip? De rekensom was snel gemaakt en de conclusie snel getrokken. Natuur inclusief voedsel produceren betekend dat er ooit een buizerd of ander rovend vliegend dier de kippen pakt. Maar de kippen die op jaarbasis worden gepakt kosten altijd nog veel minder dan een net boven de boomgaard. “Ge kunt t ok nie doen” zeggen ze dan! De natuur zijn gang laten gaan is soms wennen voor de herenboeren boeren. Niks doen is soms wennen voor de herenboeren boeren maar samen worden de herenboeren boeren steeds wijzer. “Ge kunt t ok nie doen” zeggen ze dan! 

Groet en graag tot ziens op een rondleiding, 

Kartrekker Anne 

Deel dit bericht: