Onze boerderij om de hoek, nr 1: Philomeen

Artikel in het Gemerts Nieuwblad 11 januari 2022

De winter is een uitgelezen moment om nieuwe doelen te stellen. Om plannen in grote lijnen te smeden, de intentie erachter op scherp te zetten en er een waarde aan toe te kennen. U kent ze uiteraard onder de term “goede voornemens” . Om het goede voornemen te laten slagen is het belangrijk de bedoeling achter dit nieuwe doel en de waarde ervan te onderzoeken. Zet een stapje terug, beschouw waar je het allemaal voor doet om weer vooruit te komen.

Samen met een groep enthousiaste kartrekkers ben ik een boerderij aan het oprichten in Huize Padua. Het is hier vlakbij, om de hoek. Met een groep mensen pachten we land. Onze boer maakt het teeltplan en zorgt er  samen met ons voor dat wij eten op ons bord krijgen. Eten dat lokaal gegroeid is met louter natuurlijke mest en
plantkracht. De mensen komen er wekelijks om hun eten op te halen, blijven vaak even plakken omdat het er
gezellig is, je deelt er recepten uit met elkaar, maakt een praatje en je checkt even of de billen van het varken al
wat dikker zijn. Deze mensen weten precies waar hun eten vandaan komt, want ze zien het met eigen ogen. En
dat maakt hen domweg gelukkig.
De opsomming van alle regels die men in de landbouw dagelijks op het bord krijgt doet mij denken aan deel 5 uit de Harry Potter serie – mevrouw Omber neemt de school Zweinstein over, waarbij ze met steeds meer  regeltjes alle levensvreugde uit de studenten weet te persen. Aan Harry de taak de studenten te mobiliseren en de school te redden. Er staat een landbouwtransitie voor de deur, waarbij we uitgenodigd worden te mobiliseren, een stapje terug te zetten om vervolgens weer vooruit te kunnen. Bewustwording — iets waar we allemaal mee bezig zijn, want iedereen is al bezig met z’n afval te scheiden, of afvalproductie te verminderen.  Goed bezig. Om het tij te keren is iets anders nodig: naast de degeneratie verminderen moeten we met elkaar de aarde regenereren: goed voor de grond en het bodemleven zorgen, zodat de bodem weer een bufferende werking krijgt op de overmaat aan koolstofdioxide en stikstoffen. Om maar even wat milieutermen te bezigen.
Waarom zouden we hier moeite voor doen, wat is de bedoeling achter dit doel? Voor iedereen heeft zo’n boerderij een andere waarde. De komende maanden ontdekt u van elk van de kartrekkers het verhaal achter de
persoon. Welke waarde telt, welke bedoeling zit erachter, wat zorgt er voor de energie voor onze kartrekkers. U leest het in deze column.
Wat het voor mij betekent? Ik ben boerendochter. Voor mij is het thuiskomen. Een stap terug om weer vooruit te kunnen. Op weg naar circulaire landbouw, regeneratieve landbouw. In plaats van af te wachten tot de ander een stap zet, of dit nou de regering is, of de boeren, of de supermarkten, stappen wij er zelf op af.
Nieuwsgierig geworden? We hebben nog plek op onze boerderij. Zoek ons op en ontdek. De eerstvolgende
informatiebijeenkomst vindt plaats op 19 januari, de eerstvolgende rondleiding op 19 januari. Aanmelden kan
via de website: landmeerseloop.herenboeren.nl

Philomeen Duinisveld, bioloog
#regeneratievelandbouw #landbouwtransitie

Deel dit bericht: