Duurzaam Nieuwsblad

Gemerts Nieuwblad – 8 februari 2022

UITGELICHT

Duurzaamheid gaat verder dan duurzame lampen en energie besparen. Verantwoord en duurzaam voedsel produceren draagt hier ook aan hij. Een Herenboerderij is hier een mooi voorbeeld van.

Herenboeren Landmeerse Loop is een initiatief van een groep inwoners uit de regio Boekel en Gemert. Zij willen grip op hun eten, weten waar het vandaan komt en hoe het geproduceerd wordt. Ze willen kunnen vertrouwen op een eerlijk product, waarbij met respect wordt gehandeld naar de boer, dieren en natuur.

Maar wat is een Herenboerderij nou eigenlijk? Een Herenboerderij is een duurzaam opererend, kleinschalig coöperatief gemengd bedrijf. De leden zijn samen eigenaar van de boerderij en zetten ook samen met hun boer de koers uit. De leden bepalen onder andere wat ze willen eten en hoe het voedsel wordt geproduceerd. Denk daarbij aan groenten, fruit, aardappelen, uien en vlees van runderen, varkens en kippen. Een Herenboerderij is 15 tot 20 hectare groot en voedt ongeveer 500 mensen. De eigenaren hoeven niet mee te werken op de boerderij, maar mogen dit wel. De oogst van de boerderij wordt in wekelijkse pakketten onder de leden verdeeld.
Om mede eigenaar te worden, leg je eenmalig een bedrag is van € 1.000 (1 persoon) of € 2.000 (2 of meer personen). Daarvan betaal je nu minimaal € 50 en de rest als zeker is dat het project kan starten. Met deze inleg wordt de boerderij ingericht Daarnaast betaal je wekelijks een bedrag per persoon voor de exploitatie van de boerderij.

Om in de regio een Herenboerderij op te starten, zijn minimaal 150 deelnemende huishoudens nodig. Daarom is Herenboeren Landmeerse Loop een zoektocht gestart. Hen jij enthousiast? Doe mee en onderteken de intentieverklaring.  Deze is te vinden op landmeerseloop.herenboeren.nl

Deel dit bericht: