Onze boerderij om de hoek, nr 6: Ruud

Gemerts Nieuwblad – 26 april 2022

“De herenboerderij trekt me aan door mijn diepe verlangen naar het kleinschalige landschap. Verlangen naar sloten met kikkerdril en stekelbaarsjes, zwanenbloemen en pijlkruid. Verlangen naar het zingen van veldleeuweriken hoog in de lucht en het concert van vogels in de houtwallen. Sentimenteel gemijmer? Jazeker, en het verlangen groeit.

Nu is de tijd rijp om het oude, kinderlijke, plezier in 
buiten zijn wakker te schudden door op de herenboerderij het land om te vormen naar kleinschalig boerenlandschap. Samen, met vele handen die zwaar werk vreugdevol maken door het samen te doen. En tussendoor steeds aandacht voor alle pandemische ontwikkelingen wereldwijd. De dagelijkse stroom overweldigende ellende maakt me soms moedeloos. Ik hoor mijn moeder me nog aansporen om kort te douchen, schoon water is kostbaar!, en de natuur waar we wandelden zo achter ons te laten alsof we er niet geweest waren. Dat zijn lastige herinneringen, maar in alle eenvoud gewoon een spiegel om in te kijken…

In die spiegel zie ik de Herenboerderij. En dan ontstaat 
enthousiasme. Lekker buiten bezig zijn met schop en schoffel, samen met de andere herenboeren. Of de oogst nou top wordt of niet, we doen iets heel moois, we verbinden ons met dat hele kleine stukje aarde en daar wordt ik werkelijk gelukkig van. Het verlangen wordt gevoed en vult zich met de realiteit.

O ja, we zijn alvast begonnen. Met een pilot op 0,85 ha 
grond van Huize Padua. Veel van de aanstaande herenboeren doen al mee met de pilot. Komende weken barst het werk los. Een beetje oefenen. Met grond bewerken, plannen delen en bespreken, composthopen opzetten, lachen, zaden en pootgoed bestellen, hekwerk plaatsen, uien poten, pleisters zoeken en plakken, watersproeiers repareren, overleggen, grond indelen, teeltplannen maken, handen schudden, bessenstruiken aanplanten, ervaringen delen, vruchtwisselingsplannen voorbereiden, lol hebben met elkaar, teeltbordjes maken, naar Toon zwaaien, koffie en thee zetten, communicatiekanalen opzetten, visuals plaatsen, nog meer communiceren met Huize Padua en bewoners en medewerkers over wat we gaan doen.
En begin 2023 
gaan we de pilot uitbouwen naar de volwaardige herenboerderij.”

Nieuwsgierig geworden? We hebben nog plek op onze boerderij. Zoek ons op en ontdek. De eerstvolgende informatieavond is op 12 mei. Op 14 mei geven we een rondleiding op onze eigen hoeve.
Aanmelden kan via de website: landmeerseloop.herenboeren.nl

Ruud Billenkamp
#milieubewustemoeders #werkplezier #herenboerengroe

Deel dit bericht: