Herenboeren Landmeerse loop bieden 80 groenten voor 150 leden
Tineke Mols Bron: ED
GEMERT – Ze hebben genoeg leden om te starten met een eigen coöperatieve boerderij in Boekel: Herenboeren Landmeerse Loop.
Zonder winstoogmerk
Het kan allemaal als je lid bent van Herenboeren Landmeerse Loop, een project van een coöperatieve boerderij dat zaterdag – geen 1 aprilmop – van start gaat. Er wordt zonder winstoogmerk voor de eigen leden voedsel geproduceerd. Eerder hebben ze al een certificaat gekocht om een startkapitaal bijeen te krijgen. Zo gauw er geoogst wordt kunnen ze voor elf euro per week per mond een pakket kopen.
,,In het begin zitten daar groentes en kruiden in. Op termijn komen daar ook nog eieren en vlees bij”, vertelt vrijwilliger Hanneke Hendriks enthousiast. 147 leden zijn inmiddels binnen en dat is genoeg om het project te laten starten.
Plantjes schieten uit de grond
De vlag kan dan nu ook uit op het terrein van de Herenboeren grenzend aan het landgoed van Huize Padua in Boekel. De eerste schop ging eerder al de grond in en de aardbeienplantjes schieten inmiddels voorzichtig uit de grond.
Er komen acht vakken met groentes, vruchten en kruiden. ,,We boeren zoveel mogelijk met de natuur mee en volgens biologisch uitgangspunt: Koude kas, geen pesticiden. We gaan de biodiversiteit stimuleren met bijvoorbeeld bloemenranden en bijenkasten”, vertelt Jaap Sol, die sinds kort als boer twee dagen in de week in dienst is van de coöperatie. Hij doet het samen met boerin Miriam Timmers die de overige drie dagen voor haar rekening neemt. ,,Wij geven de richting aan maar kunnen het niet alleen. Samen met de leden kijken we wat realistisch is.”
Want ‘samen doen’ is precies de bedoeling. ,,En dat gaat vooral heel soepel. Als je wat kunt, doe je wat. Je kunt met je handen in de grond, maar straks dienen die pakketten voor de leden ook samengesteld worden. Er is een boekhouding. Een site. Werk genoeg! En wat is leuker dan met je kinderen zaadjes planten en boontjes plukken”, aldus Hendriks.
Dichter bij natuur
Het hele terrein is tien hectare groot. Sol verwacht dat er op drie hectare zo’n tachtig verschillende groenten, waaronder een aantal ‘vergeten groenten’, zullen worden geteeld. Het is de bedoeling dat er volgend jaar ook een boomgaard wordt aangeplant.
Bestuurslid Jantien van den Boom ziet het ook helemaal zitten. ,, Er zijn in deze tijd veel mensen zoekende. ‘Hoe kan ik zélf iets doen om de wereld te verbeteren’. Met de Herenboeren kan dat: je komt dichter bij de natuur en bij je eigen natuur.”
Leden zijn van alle leeftijden en uit de hele regio.